Vacaturekrant.nl stopt per 1 maart 2018. Tot die tijd kunt u Vacaturekrant blijven gebruiken zoals u gewend bent. Op 1 maart zullen wij alle persoonlijke data verwijderen en kunt u niet meer bij uw account. Wij willen u bedanken voor het gebruik maken van Vacaturekrant. Bij vragen kunt u contact met ons opnemen via service@vacaturekrant.nl.

Solliciteren zonder werkervaring is juist een voordeel! Terug naar overzicht

Solliciteren zonder werkervaring is juist een voordeel!
Geen werkervaring en solliciteren: elk nadeel heb z'n voordeel

Het is misschien dan wel een cliché, maar een wijs man zei ooit: 'elk nadeel heb z'n voordeel'. En zo is het wel. We denken allemaal dat werkgevers op zoek zijn naar personeel met HBO niveau, een leeftijd van 16 jaar en 30 jaar werkervaring heeft. Reageren op een vacature ontmoedigt mensen zonder werkervaring. Toch doe je alleen werkervaring op door te werken, zo simpel is het. Achter de wolken schijnt de zon: op zoek naar (ander) werk, zonder werkervaring kan juist een positieve uitwerking hebben. Lees vooral verder om er achter te komen hoe dat zit. CVster geeft je tips

Wat zijn de voordelen van solliciteren zonder werkervaring

Werknemers met veel ervaring kunnen lijden aan tunnelvisie. Het voordeel van iemand zonder relevantie ervaring, is dat deze kan zorgen voor vernieuwing. Een werkgever kan een onervaren iemand vormen en daarbij een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van een talent binnen het vakgebied. Ook zijn mensen zonder ervaring vaak net een tikkeltje meer gedreven dan mensen met ervaring. Ze willen zich immers koste wat kost bewijzen. Ervaring zegt uiteindelijk niets. Het zegt niets over hoe goed iemand in zijn werk is of kan worden.

Waar moet je op letten

De werkgever zal allereerst getriggered moeten worden door je motivatiebrief en cv om je uit te nodigen voor een gesprek. Probeer dan ook raakvlakken in de vacature te vinden en deze in de brief en cv te verwerken. Dit kunnen bijbaantjes of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk zijn. Denk ook aan sporten die je beoefent (goed in teamverband kunnen werken) of aan projecten tijdens de studie (leiderschapsrol op je kunnen nemen). Op deze manier zijn er altijd wel een of meerdere raakvlakken te vinden. Probeer de werkgever te overtuigen waarom hij juist jou als starter moet aannemen. Ga eventueel eerst akkoord met een lager salaris en wijs hem op de frisse blik die jij als starter hebt.

Succesverhalen

Dat solliciteren zonder werkervaring je geen windeieren hoeft te leggen, blijkt wel uit de vele succesverhalen die er online te vinden zijn. Er zijn veel mensen die ook zonder ervaring groot geworden zijn in hun vak. Denk maar eens aan het verhaal van de oprichters van Bax-shop.nl. Deze webshop verkoopt audio- en lichtapparatuur en muziekinstrumenten. De ondernemers van Bax-shop hadden geen ervaring in het ondernemerschap, maar hebben er toch een succes van weten te maken door hun ervaring met drive-inshows waar ze als DJ stonden.

Een ander voorbeeld is de succesformule van online modeplatform Winkelstraat.nl. Winkelstraat.nl is een bundeling van boutiques in België en Nederland die allen exclusieve kleding verkopen. De jonge medewerkers dragen allen hun steentje bij door hun frisse blik op de markt. Deze out-of-the-box manier van denken, maakt het bedrijf een sterke speler op de markt.

Dus: als jij in een dipje zit omdat je tevergeefs solliciteert zonder werkervaring, bedenk dan ook dat het anders kan! Probeer het ‘nadeel’ juist als voordeel te zien en kaart dit ook zeker actief aan als je hier kansen voor ziet! Wij zijn ervan overtuigd dat dit je zoektocht naar je nieuwe uitdaging leuker en succesvoller maakt. Succes!

Auteur: Robin Bakker