Solliciteren in de lente: wat trek je aan? Terug naar overzicht

Het is misschien wat lastig voor te stellen, maar het is zelfs in Nederland mogelijk dat de temperatuur soms flink toeneemt. Ons koude kikkerlandje wordt steeds warmer. In 2016 hebben we er niet veel van gemerkt, maar het begin van dit jaar is veelbelovend.

Maar de toenemende temperatuur heeft ook zekere nadelen, zeker wanneer je gaat solliciteren. Wat trek je aan naar een sollicitatiegesprek op het moment dat het erg warm is? Het moet natuurlijk lekker zitten, luchtig zijn en representatief ogen. Maar hoe kies je deze kleding uit. We hebben een aantal do’s en don’ts op een rijtje gezet.

We beginnen met de do’s...

Lichte kleuren
Het is een feit dat, wanneer de lente zijn intrede doet, we dikwijls lichte kleuren gaan dragen. Dit is perfect geschikt voor een spannende sollicitatie. Houd het wel een beetje keurig. Laat niet te veel huid zien. Kies bijvoorbeeld voor een toffe zwart-wit combinatie of combineer een witte blouse/overhemd met een nette jeans.

Luchtig
Een sollicitatiegesprek is een spannende aangelegenheid. Er is een kans dat je gaat transpireren. Om die reden is het handig om te kiezen voor luchtige kleding. Zorg dat het niet te strak zit. Bovendien spelen de kleuren een belangrijke rol. Vermijd een kleur als grijs. Deze kleur leent zich perfect voor het tonen van zweetplekken.

Het juiste schoeisel
Als man zijnde is het verstandig om te kiezen voor een eenvoudige, lage schoenen of misschien zelfs wel een sneaker. De dames kunnen eigenlijk altijd kiezen voor een pump (mits je daar lekker op loopt). Informele meetings lenen zich perfect voor een open schoenen. Zorg er dan wel voor dat je voeten er netjes en verzorgd uitzien.

We gaan verder met de don’ts…

Te casual
Een sollicitatiegesprek is niet de juiste locatie om erbij te gaan lopen in een casual outfit. Vermijd outfits als shirt met een print, een tekst of hele kleurrijke zomerjurkjes. Deze kleding is meer geschikt voor een festival of vakantie, maar niet voor een professioneel sollicitatiegesprek.

Strakke kleding
Naast het feit dat de nadruk wordt gelegd op verkeerde zaken, is strakke kleding geen goed idee vanwege het comfort. Je beweegt minder vrij en eventuele transpiratievlekken zijn altijd zichtbaar. Sla ook de synthetische stoffen over!

Sexy kleding
Het gaat om de inhoud en niet zozeer om het uiterlijk. Laat dat t-shirt waar je biceps goed in uitkomen hangen. Of dat rokje die jouw figuur recht doet…. niet doen! Misschien heb je het gevoel dat je voor degelijk kiest, maar zo komt de nadruk wel te liggen op datgene wat je zegt.

Slippers en sandalen
Het is misschien niet helemaal het juiste weer om warme sokken en schoenen aan te trekken, maar het is wel het meest verstandig. Geen enkele gesprekspartner zit te wachten op een sollicitant met een blote voeten, die met een beetje pech ook nog onverzorgd zijn. Het is gewoon niet het meest aantrekkelijke.

Zorg dat je op tijd bent voor jouw sollicitatiegesprek. Dit is altijd handig wanneer je je nog even moet opfrissen voor het gesprek. Zo hoef je nooit een warme en kleffe zweethand te geven wanneer je je voorstelt. En verder… veel succes met je sollicitatiegesprek.

Heb jij nog tips voor een sollicitant en zijn of haar kleding? Deel dit dan met ons door jouw reactie te plaatsen in het onderstaande formulier.

Dit artikel is geschreven door Nick Keijzer, tekstschrijver voor Klik Proces en Ben Roos Dakbedekking BV.

Auteur: Nick Keijzer | Bronvermelding: Klik Proces