Vacaturekrant.nl stopt per 1 maart 2018. Tot die tijd kunt u Vacaturekrant blijven gebruiken zoals u gewend bent. Op 1 maart zullen wij alle persoonlijke data verwijderen en kunt u niet meer bij uw account. Wij willen u bedanken voor het gebruik maken van Vacaturekrant. Bij vragen kunt u contact met ons opnemen via service@vacaturekrant.nl.

Overstappen naar nieuwe baan kan je veel geld kosten Terug naar overzicht

DENK eiste geld van Sylvana Simons omdat zij zich niet aan de opzegtermijn en haar geheimhoudingsplicht zou hebben gehouden. De rechter gaf DENK ongelijk. Toch moeten werknemers regelmatig betalen na vertrek naar een andere baan. "Kappers en monteurs moeten opletten", zegt arbeidsrechtjurist Ulli Hoogland.

"Als een werknemer per direct zijn baan opzegt, en zich daardoor niet aan de opzegtermijn van een maand houdt, dan levert hij wanprestatie. De werkgever kan dan een schadevergoeding claimen die gelijk is aan het salaris over de opzegtermijn. Dat is dan het aantal dagen tot het einde van een maand, plus een maand opzegtermijn. Werkgevers houden dat vaak in op het resterende salaris of het vakantiegeld. Omdat het zo wordt opgelost wordt daar weinig over geprocedeerd", zegt Hoogland van arbeidsrechter.nl.

De meeste werknemers hebben een opzegtermijn van een maand, tenzij het anders is geregeld in het arbeidscontract of een cao. Ook werkgevers hebben vaak een opzegtermijn van een maand. Na een dienstverband van 5 jaar wordt die termijn voor werkgevers twee maanden, na 10 jaar drie maanden en na 15 jaar vier maanden.

Geheimhoudingsplicht
Sylvana Simons werd door DENK ook aangeklaagd voor het schenden van haar geheimhoudingsplicht. Het komt vaker voor dat werknemers zich daar voor de rechter voor moeten verantwoorden, zegt Hoogland. "Mensen delen dan op sociale media, zoals op Facebook, voor welke cliënten ze hebben gewerkt. Daar staat een hoge boete op, die al gauw kunnen oplopen naar zo’n 5000 euro."

Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid in 2015 wordt er in ontslagzaken vaker gesteggeld over het concurrentiebeding en het relatiebeding, zegt Hoogland. Sinds die tijd kan dat in een ontslagzaak worden meegenomen.

Concurrentiebeding
Door het concurrentiebeding mogen werknemers niet overstappen naar een concurrerend bedrijf. Dat hangt nogal af van de functie zegt Hoogland. "Als je specifieke kennis hebt, bijvoorbeeld in een commerciële functie waarin je alles weet van de tarieven van het bedrijf en die erg bruikbaar is voor een concurrent, dan mag de overstap niet. Het is dan mogelijk net alsof de concurrent kennis inkoopt."

Op het overtreden van het concurrentiebeding staan eveneens hoge boetes, vaak een paar duizend euro per dag. Dat loopt snel op. Een werkgever kan dat vorderen en dan wordt er voor de rechter uitgevochten of dat redelijk is. Een rechter kan met die boete instemmen of het matigen. "Maar er worden wel flinke boetes voor uitgedeeld", waarschuwt Hoogland.

Het concurrentiebeding moet aan de kant als je daardoor je beroep niet meer kan uitoefenen. "Als timmerman hoef je normaal niet bang te zijn dat je niet voor een ander bouwbedrijf kan gaan werken of als journalist niet voor een ander mediabedrijf. Het gaat om specifieke kennis waar een ander bedrijf voordeel heeft."

Relatiebeding
Een andere reden voor het vorderen van vergoedingen door werkgevers is het schenden van een relatiebeding.

"Dat gebeurt in functies waarin werknemers een relatie hebben met klanten. Als een werknemer vertrekt dan zorgt dat ervoor dat ze klanten niet meenemen. Dat beding is vaak onderdeel van contracten van bijvoorbeeld kappers, servicemonteurs, vertegenwoordigers en medewerkers in de binnendienst. Die hebben na jaren vaak een persoonlijke band met hun klanten opgebouwd. Die band is voor sommige klanten belangrijker dan de band die ze hebben met het bedrijf. Boetes voor het meenemen van relaties kunnen erg hoog zijn. Het kan oplopen tot duizenden euro's."

Bronvermelding: RTL Nieuws