Knal je LinkedIn-profiel naar een (nog) hoger niveau Terug naar overzicht

Netwerken met professionals kan eenvoudig gedaan worden via LinkedIn. Het inmiddels bekende sociale platform voor professionals bewijst zijn waarde steeds vaker. Ook voor werkzoekenden is LinkedIn erg belangrijk. Recruiters en HR-professionals zoeken online steeds vaker naar de ideale kandidaat voor een openstaande functie. Helaas hebben veel (young) professionals vaak de neiging om simpelweg het profiel in te vullen, zonder zichzelf verder te verkopen.

Als werkzoekende hoef je van je LinkedIn-profiel ook geen reclamebord te maken, maar een beetje marketing voor jezelf (a.k.a. ‘personal branding’) kan geen kwaad. In dit artikel, dat samen met CVster is geschreven, zorgen wij ervoor dat jij je LinkedIn-profiel straks naar the next level knalt!

Kudo’s scoren op LinkedIn
Leuk en aardig, al die profielen, maar het wordt pas echt leuk als je je mengt in groepen. Via LinkedIn kun je lid worden van groepen. Meng je vooral in groepen die binnen jouw vakgebied liggen. Lees mee, kijk wat er zoal speelt, ga in gesprek met mensen, maar probeer ook zeker jouw kennis en kunde te delen met anderen. Als jij zinnige dingen te zeggen hebt scoor je punten bij anderen, waardoor de kans op nieuwe zakelijke connecties een stuk groter wordt. Het wordt nog leuker als er tussen die mogelijke connecties ook mensen zitten die op zoek zijn naar een nieuwe collega! #+1Kudo

Jij was zo’n toffe collega, niet normaal!
LinkedIn biedt de mogelijkheid om referenties te krijgen van anderen. Er wordt wel eens over de meerwaarde van referenties gediscussieerd, maar wij raden je aan om er minimaal vijf te scoren. Als je starter bent of niet veel werkervaring hebt, kan het lastig zijn om referenties te krijgen. Desalniettemin kun je dit gedeelte van je LinkedIn-profiel toch nog nuttig invullen. Vraag bijvoorbeeld om een referentie bij docenten, klas- en studiegenoten, kennissen uit je verenigingsleven en/of voormalige werkgevers van je bijbaantjes.

Bull(et)shit oppoetsen
Bullet points worden vaak gebruikt om kort en krachtig iets te zeggen over (bijv.) werkervaring, opleidingen die je hebt gedaan, maar ook over competenties. Bullet points zorgen voor overzicht, structuur en de mogelijkheid om teksten makkelijk te scannen (+1 kudo als je ze gebruikt). Toch zien we het helaas te vaak fout gaan. De tekst achter een bullet point moet namelijk wel wat zeggen! Wees te allen tijde kort en krachtig, maar ook zeker beschrijvend en duidelijk. We geven je een voorbeeld:

Baan Douwe: ijscoman bij hOla 

• ijs verkopen
• klantenservice
• kassa

Baan Egbert: ijscoman bij hOla

• Deur aan deur verkoop van ijs in Den-Haag (ijsjeswijk).
• Zorgen voor een glimlach bij mijn klanten, door het bieden van een uitmuntende service.
• Verantwoordelijk voor inkomend en uitgaand geld, zodat de kassa altijd klopt.

Oordeel zelf maar...van welk profiel zou jij vrolijker worden? De rechterzijde heeft weliswaar meer tekst, maar het verkoopt zichzelf tenminste. Een recruiter zou eerder interesse krijgen in Egbert, dan in Douwe. Let dus goed op de invulling die je geeft aan je LinkedIn-profiel.

#Bonustip
Op je LinkedIn-profiel kun je een ‘samenvatting’ schrijven, die bovenaan je profiel wordt vertoond. Maak hier vooral gebruik van! Nog (te) veel mensen gebruiken deze mogelijkheid niet. Een gemiste kans. Professionals die interesse in je (profiel) hebben, zien de samenvatting namelijk direct bij bezoek van je profiel. Zie dit dus juist als mogelijkheid om jezelf in de kijker te spelen.

Vat jezelf in twee a drie zinnen samen, wees origineel en zorg ervoor dat de tekst staat voor wie jij bent! #evenEgbertalsvoorbeeld

‘’24 jaar jong, 100% ambitie! Al jaren geïnteresseerd in de wondere wereld van hOla en ijsjes. In het weekend te vinden op de Haagsche straten met een volgeladen ijscocar.’’

Succes met het invullen van je LinkedIn-profiel! Hou onze website ook zeker in de gaten voor meer tips en trucs om jouw online reputatie naar een (nog) hoger niveau te tillen. Bekijk ook zeker de blog van CVster voor meer tips voor een beter LinkedIn-profiel!

Bronvermelding: CVSter.nl