Hoe vind ik mijn droombaan? 9 Tips: van CV ster, voor jou! Terug naar overzicht

Werken. Voor veel Nederlanders iets waar de meeste tijd van de week naar toe gaat. Het is daarom van belang dat je met plezier naar je werk gaat, een dynamische en leuke dag hebt en met een boeiend verhaal thuiskomt. Velen hebben al vroeg een bepaalde droombaan voor ogen of in ieder geval een vakgebied waar de interesse ligt. Maar hoe vind jij nu je droombaan?

Naar je werk gaan hoeft niet als noodzakelijk te voelen. Helemaal niet als je van je werk je grootste hobby kunt maken, Of je nu al heel goed weet wat jouw droombaan is of je bent er nog niet uit: met deze tips is je droombaan niet ver weg meer:

#1  Beroepentesten
Heb je jouw droombaan nog niet voor ogen, dan zijn er genoeg manieren om erachter te komen welke functie past bij jou. Bijvoorbeeld door een aantal testen online te doen. Er zijn genoeg beroepentesten op het internet. Staar je niet blind op 1, maar oriënteer bij meerdere testen en kijk welke kant deze uitgaan.

#2 Vraag aan familie en vrienden
Wie kennen jou nu beter dan je ouders of je beste vrienden. Vaak hebben zij waardevol advies. Stel ze gerust de vraag wat zij bij jou vinden passen of wat juist niet. Laat ze ook duidelijk aangeven wat de beweegredenen zijn achter hun antwoorden. Deze kun je meenemen wanneer je oog valt op een vacature. Kritisch luisteren naar de mening van anderen is vaak enorm leerzaam.       

#3 Opleidingsbrochures
Bij veel opleidingsinstanties kun je gratis uitgebreide brochures opvragen. Hierin staat per sector welke opleidingen daarbij passen. Vaak, bij het lezen van de omschrijvingen en uitleg bij de verschillende vakken, kun je kijken of dat jou interessant lijkt om daarover te leren en daarmee bezig te zijn.

#4 Vacatures lezen
Ook al ben je niet direct op zoek naar een baan, het lezen van openstaande vacatures (online) geeft wel een duidelijk beeld van de verschillende banen die er zijn. Doorgaans staat er een uitgebreide omschrijving, met functie-eisen en werkzaamheden beschreven. Zo kun je kijken of je met bepaalde omschrijvingen affiniteit hebt. Door ze te lezen krijg je al veel meer een idee welke baan bij jou past.

#5 Leer van je huidige baan
Ben je op dit moment werkzaam bij een bedrijf, maar merk je dat je het niet naar je zin hebt. Schrijf voor jezelf op welke punten jij niet goed vindt gaat en wat je mist. Deze punten MOETEN aanwezig zijn in je volgende baan. Wees daarom eerlijk als je solliciteert op een functie. Ook lijkt het bedrijf misschien geweldig of hoor je van vrienden dat het er leuk is. Neem goed mee of dit werk alle punten heeft die jij zoekt in een baan. Alleen dan pas kan het een droombaan zijn.

#6 Het pad naar je droombaan
Schrijf in stappen hoe je bij je droombaan zou kunnen komen. Ook al is je droombaan bijna niet te verwezenlijken, een passende studie te duur of zijn er andere redenen waarom jouw droombaan nog ver weg ligt. Begin met een stappenplan: wat heb ik nodig voor mijn droombaan? Verwerk hier studies, cursussen, relatiecontacten, competenties en een tijdspad in. Op deze manier heb je heel goed voor ogen wat je al hebt en wat er nog nodig is. Je weet nooit welke kansen zich voordoen. Elk stapje is er eentje dichterbij en je doet het niet voor niets; je curriculum vitae (cv) is het eerste waar een werkgever naar kijkt.

#7 Houd bedrijven in de gaten
Vaak zetten bedrijven openstaande vacatures op hun eigen website of op sociale media. Zorg daarom dat je (voor jou interessante) bedrijven volgt en dat je regelmatig hun website bezoekt. Het kan zomaar zijn dat ze een droomvacature online zetten en het is zonde als je die mist. Een belangrijk kanaal hiervoor is LinkedIn.

#8 Meng je alvast in het wereldje
Als het lastig is om binnen te komen in een bepaald wereldje is het handig je alvast proberen te mengen. Link met wat werknemers op Linkedin, ga naar een netwerkborrel waarvan je weet dat daar mensen uit het veld komen. Een andere manier om in contact te komen is berichten uit de branche te delen op social media. Dan komen er vanzelf mensen op je af die ook interesse hebben.

#9 Stop met dromen
Dit klinkt afgezaagd, maar het krijgen van je droombaan ‘overkomt’ je meestal niet. Je moet er wel wat voor doen. Alle bovenstaande stappen met elkaar combineren verzekert je ervan dat je droombaan ineens tastbaar wordt. Ga ervoor en vertrouw in jezelf. Daarnaast is niet reageren op een vacature sowieso een nee. Iedere sollicitatie (ook al is de uitkomst nee) heeft er weer voor gezorgd dat je een kijkje hebt kunnen nemen in een bedrijf wat bij je past. Daarnaast heb je jezelf laten zien en houd je er weer een contact aan over.

Meer tips en adviezen vind je op de blog van CV Ster

Auteur: Robin | Bronvermelding: cvster.nl