Het nieuwe solliciteren: hoe versla je je concurrentie in het internettijdperk Terug naar overzicht

Met de komst van het digitale tijdperk is ook het vinden van werk veranderd. We noemen dit ook wel het Nieuwe Solliciteren. Vroeger keek je in kranten voor de nieuwste vacatures, maar tegenwoordig is dat flink veranderd.

Op internet kun je altijd en overal een overzicht krijgen van de nieuwste vacatures. Je kunt direct informatie zoeken over het bedrijf die de vacature plaatst. Ook kun je makkelijker per e-mail een sollicitatiebrief en cv versturen. De concurrentie is echter moordend en wij zetten hieronder uiteen hoe je deze concurrentie een stap voor kunt zijn.

De kracht van social media

Wanneer je gaat solliciteren is het gebruik van social media onmisbaar. Je concurrentie maakt hier ook gebruik van, dus je kunt niet achterblijven. Het gebruik van LinkedIn is waar je eerste prioriteit zou moeten liggen. Dit is een sociaal platform voor bedrijven en professionals. Je zet hier een kort cv neer waar bedrijven je op kunnen vinden. Ook Twitter en Facebook zijn handige hulpmiddelen bij de zoektocht naar werk. Let wel op hoe je profiel eruit ziet. Plaats dan ook geen gevoelige foto's waar een potentiële werkgever op kan afknappen.

Video-sollicitatie

De manier waarop een sollicitatiegesprek wordt gevoerd, verandert. Dit betekent dat een sollicitatie via Skype of opgenomen video steeds meer gebruikt wordt. Bereid je hierop voor en zorg ervoor dat er geen herrie op de achtergrond te horen is. Kleed je op een representatieve manier, alsof je naar een regulier sollicitatiegesprek gaat.

Een opvallend curriculum vitae

Bedrijven worden overspoeld met sollicitatiebrieven. Wil je niet bij de massa horen, dan moet je jezelf onderscheiden. Hier hoort een originele brief bij, maar vergeet zeker ook je CV niet mee te sturen Blinkt je brief uit in originaliteit? Dan zal je sneller op de stapel belanden van mensen die uitgenodigd worden voor een gesprek.

Kies bij het opzetten van je CV en brief niet voor een standaard opmaak in chronologische volgorde, maar zorg ervoor dat het er creatief en origineel uitziet. Zeker wanneer je naar een creatieve functie solliciteert, is het van belang om deze creativiteit te vertalen naar een vlotte brief en een opvallende curriculum vitae. En dan doelen we niet alleen op de inhoud maar ook op de opmaak.

Toon initiatief

Neem geen afwachtende houding aan, want dan kun je misschien wel eens heel lang wachten op die leuke baan. Toon initiatief door zelf contact op te nemen met bedrijven door bijvoorbeeld een open sollicitatiebrief te schrijven. Wees creatief en origineel, hierdoor val je sneller op tussen alle andere sollicitanten.

Bron: https://cvster.nl/

Solliciteren, arbeidsmarkt, sollicitatie, video-sollicitatie, skype, LinkedIn, CV, social media

Auteur: Robin Bakker | Bronvermelding: CV Ster