Vacaturekrant.nl stopt per 1 maart 2018. Tot die tijd kunt u Vacaturekrant blijven gebruiken zoals u gewend bent. Op 1 maart zullen wij alle persoonlijke data verwijderen en kunt u niet meer bij uw account. Wij willen u bedanken voor het gebruik maken van Vacaturekrant. Bij vragen kunt u contact met ons opnemen via service@vacaturekrant.nl.

Help, mijn sollicitatiebrief is standaard! Terug naar overzicht

https://www.cvster.nl

‘Op de website StandaardManager.nl las ik uw advertentie waarin u aangeeft op zoek te zijn naar kandidaten voor de functie ‘Standaard Manager’ bij uw bedrijf. De omschrijving van het werk en het bedrijf spraken mij aan...’

Als een recruiter dit leest, is het een regelrechte vibe killer, trust me! Als een sollicitatiebrief op deze manier begint, is de kans namelijk groot dat dit soort zinnen vaker terugkomt in het middenstuk en aan het eind. En nee, daar worden recruiters niet vrolijk van!

Solliciteren is een spel. Weliswaar met spelregels, maar het blijft een spel.
Wil je de baan of wil je de baan? #hmmm

De boodschap moge duidelijk zijn. Soms mag je best op en buiten de lijntjes kleuren, ook bij een sollicitatiebrief. Daarom komen hier wat tips om je sollicitatiebrief/motivatiebrief in een nieuw (designer)jasje te steken.

3 Vibe Stimulators voor je sollicitatiebrief, van CVster, voor jou!

#1 Schrijf wat je zegt
Als je in een sollicitatiegesprek zou zitten, vol zenuwen off course, zou je dan beginnen met ‘ik ben hier om mijn motivatie en cv toe te lichten in dit gesprek’? Nee, waarschijnlijk niet. Toch zet je het in je brief. Waarom? Waarschijnlijk omdat je het graag zakelijk zou willen houden. Een logische zet, maar niet altijd even handig.

Een brief is niets anders dan een gesprek, alleen krijg je niet direct een antwoord terug. Zie je brief dan ook als een gesprekspartner, en schrijf op wat je zou zeggen. Je kunt bijvoorbeeld het volgende in je brief zeggen: ‘Het lijkt me leuk om te praten over de vacature en mijn brief, zodat we beiden een beter beeld krijgen van elkaar’. Te informeel? Nou en, who cares? Je bent nog steeds netjes, toch?

#2 Kappen met ‘de 3 blokken’
Een motivatiebrief hoeft niet langer te zijn dan één A4 tekst. Denk er bij het schrijven dus aan dat alle tekst die je neerzet, uitnodigt om te lezen. Niet alleen inhoud, maar ook uiterlijk telt. De meeste motivatiebrieven bestaan uit 3 standaard blokken tekst: intro, middenstuk en slot; standaard! #blegh

Probeer hiermee te spelen! Want zoals je ziet…

Maak je een brief (of tekst) veel interessanter…

...door met de lay-out te spelen, zonder dat het de brief tekort doet.

Eerlijk?

Sta er in ieder geval bij stil!

#3 Geachte heer / mevrouw & Hoogachtend

Zorg dat je altijd weet wie je brief leest. Jij gaat namelijk niet beginnen met ‘Geachte heer / mevrouw’, nee!

Maak een brief persoonlijk!

Dit geldt ook voor de afsluiting: Waarom zou je hier ‘Hoogachtend’ gebruiken?
Ja, het is een ‘veilige’ keus, waar je de plank niet snel misslaat. Maar een recruiter is geen officier van Justitie. Gewoon niet doen dus!

En als je echt niet kunt achterhalen tot wie je je moet richten, ga je maar net zolang op zoek tot je het wel weet. In other words: Googelen en bellen tot je erbij neervalt :)

Moet lukken toch? Pas deze zaken toe en je brief is direct een stuk persoonlijker!

Auteur: Robin Bakker