Vacaturekrant.nl stopt per 1 maart 2018. Tot die tijd kunt u Vacaturekrant blijven gebruiken zoals u gewend bent. Op 1 maart zullen wij alle persoonlijke data verwijderen en kunt u niet meer bij uw account. Wij willen u bedanken voor het gebruik maken van Vacaturekrant. Bij vragen kunt u contact met ons opnemen via service@vacaturekrant.nl.

De 5 meest voorkomende irritante kantoorgewoontes Terug naar overzicht

We vinden de gewoontes van onze collega’s regelmatig storend, zelfs zo storend dat het de samenwerking kan belemmeren. Sharp deed onderzoek naar de meest voorkomende irritante kantoorgewoontes. Herken jij ze?

Irritante kantoorgewoontes
De top 5 van meest vervelende gewoontes:

  1. Collega’s die uitgeprinte documenten in de printer laten liggen
  2. Collega’s die het printerpapier niet aanvullen
  3. Elkaar onderbreken tijdens vergaderingen
  4. Vergeten belangrijke informatie te delen
  5. Tijdens vergaderingen op een laptop of telefoon werken

Zuchten en kreunen
Opvallend is dat we elkaar in de meeste gevallen niet persoonlijk aanspreken op het storende gedrag. Van de ondervraagde kantoormedewerkers gaat 15,70% in sommige gevallen het gesprek met een collega aan. Veel vaker kiezen we ervoor om collega’s op een indirecte manier aan te spreken. Bijvoorbeeld door een collega te mailen over het gedrag van de ‘vervelende’ collega (29,40%), een briefje met een klacht in de algemene ruimte te leggen (15,30%), het gedrag van de collega te negeren (15,10%), een e-mail naar het algemene e-mailadres van het bedrijf te sturen (9,90%), te zuchten of te kreunen (8,70%), of een mailtje naar de baas te sturen om over de collega te klagen (8,50%).

Gebrek aan communicatie
Kantoorirritaties hebben op verschillende manieren invloed op het succes van organisaties. Door het gebrek aan communicatie lopen teams de toegevoegde waarde van samenwerking mis. Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie en auteur van ‘Collega’s en andere ongemakken’ zegt hierover: “De argumenten van een collega die jou in een vergadering onderbreekt, vind je vaak per definitie slecht. Terwijl die collega misschien wel iets heel nuttigs zei. Maar je bent dan niet bezig met de inhoud omdat je irritatie in de weg zit.”

Feedback
De oplossing begint volgens Vonk bij de werknemers zelf. “Wil je goede collega’s hebben, dan moet je een goede collega zijn. Want zowel goed als slecht gedrag is besmettelijk.” Als dat niet genoeg is, probeer dan om de collega op een rustige en goede manier feedback te geven. Vonk’s tip: “Verlaag je verwachtingen als je feedback geeft. Verwacht niet dat de ontvanger jouw advies direct ter harte neemt, maar begin met te communiceren wat het gedrag van de collega met jou doet. Dan heb je meer kans dat je collega zich niet aangevallen voelt en er later op terugkomt.”

Bronvermelding: http://www.managementsupport.nl/