Vacaturekrant.nl stopt per 1 maart 2018. Tot die tijd kunt u Vacaturekrant blijven gebruiken zoals u gewend bent. Op 1 maart zullen wij alle persoonlijke data verwijderen en kunt u niet meer bij uw account. Wij willen u bedanken voor het gebruik maken van Vacaturekrant. Bij vragen kunt u contact met ons opnemen via service@vacaturekrant.nl.

Bijbanen die je beter niet op je cv kunt vermelden en wat zeg je hiervoor in de plaats? Terug naar overzicht

Hoe kun je het beste werkervaring op je cv zetten en wat laat je weg?

We hebben allemaal in een ver verleden wel een of meerdere bijbanen gehad. Sommige bijbanen kunnen nuttig zijn om op je cv te vermelden, terwijl andere bijbanen juist beter weggelaten kunnen worden. Welke bijbanen je beter weg kunt laten en wat je daarvoor in de plaats kunt zeggen, is te lezen in dit artikel, dat samen met Robin van CVster is geschreven.

Wat vermeld je wel en wat niet?

In principe is het onmogelijk om hier nu een lijstje met bijbanen neer te zetten die je niet op je curriculum vitae moet zetten. Wat je wel en niet vermeldt, is afhankelijk van de functie waar je naar solliciteert. We kunnen dan wel zeggen dat je dat bijbaantje in de supermarkt of het schoonmaakwerk wat je in de vakanties hebt gedaan, niet moet vermelden, maar zo eenvoudig werkt het niet. Natuurlijk meld je deze ervaring wel als je juist naar een functie in de supermarkt of bij een schoonmaakbedrijf solliciteert. Kijk dan ook naar hoe goed je werkervaring bij de functie waar je naar solliciteert past.

Probeer wel gaten in de opsomming van je werkervaring te voorkomen wanneer je gaat solliciteren naar nieuwe functies. Eventuele irrelevante werkervaring kun je omschrijven als diverse bijbanen die je beknopt omschrijft. Een werkgever krijgt dagelijks te maken met tientallen mensen die reageren op de vacature en het heeft daarom geen zin een hoop irrelevante informatie te moeten doorspitten.

Chronologische volgorde

Zet bij de werkervaring per baan het jaartal waarin je begonnen bent en het jaartal waarin je gestopt bent met de baan. Zorg ervoor dat de meest recente werkervaring bovenaan staat en de minst recente werkervaring onderaan je curriculum vitae. Heb je veel gaten in je curriculum? Kies dan voor het maken van een zogenaamd ‘vaardigheden cv’ waarbij je meer de nadruk legt op wat je kunt in plaats van wat je hebt gedaan.

Nadruk leggen

Ben je bezig met de zoektocht naar nieuw werk, dan wil je een curriculum vitae dat opvalt. Lees een vacature goed en leg de nadruk op de dingen die bij jou aansluiten op wat de werkgever vraagt. Wanneer je weinig werkervaring hebt, laat je als eerste je opleidingen zien in je curriculum. Heb je juist veel en vooral relevante ervaring, dan meld je dit als eerste voor je opleidingen. Heb je hobby's of sporten waarbij gevraagde vaardigheden in naar voren komen, meld deze dan ook vooral op je curriculum vitae.

Auteur: Robin | Bronvermelding: CVster.nl